Home > Adel > Kostuum Koning van Wapenen en Heraut van Wapenen

Kostuum Koning van Wapenen en Heraut van Wapenen

Taak Koning van Wapenen en Heraut van Wapenen

In 1815 nam Willem I de titel van Koning aan. De Hoge Raad van Adel had volgens de instructie van 1814 mede een rol bij alle publieke ceremoniën. Voor de afkondiging van het koningschap op de belangrijkste pleinen van 's-Gravenhage en in de hoofdstad leverde de raad een Wapenkoning en twee Herauten. Bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 en Koningin Juliana in 1948 vervulden twee Koningen en twee Herauten deze taak. Zij droegen de hieronder beschreven kostuums. Bij de inhuldiging van Koningin Beatrix in 1980 werden deze kostuums niet meer gedragen. De Koningen en Herauten waren alleen herkenbaar aan de baton en de penning.

Beschrijving kostuum Koning van Wapenen M1898
Beschrijving kostuum Koning van Wapenen M1948
Beschrijving kostuum Heraut van Wapenen M1898
Borduurwerk

Koning van Wapenen M1898

Foto Koning van Wapenen. Jaar: 1898.

Een gesloten rok van rood laken met staande kraag en gevoerd met witte zijde. Op de rok epaulet-passanten en gouden epauletten volgens het model als voor de kamerheren. De rok is voorzien van 19 vergulde knopen met gekroonde W:

Bij de rok wordt een broek van wit cachemir gedragen met hoge laarzen. De laarzen zijn fijn Frans verlakt met stijve kappen. Bij de laarzen worden vergulden sporen gedragen..

Een steek met staande pluim van afhangende witte hanenveren in een tulp van verguld metaal, gouden lis en troetels, oranje kokarde en knoop als aan de rok.

Een degen met verguld montuur en zwarte schede en met een dragon van goud, aan een gouden koord. De degen wordt gedragen aan een koppel met goudgalon en oranje biezen langs de rand. De koppel wordt over de rok gedragen en gesloten met een koppelslot bestaande uit twee ronde platen met leeuwekop en een haak.

Als tekenen van zijn waardigheid draagt een Koning van Wapenen een:

Koning van Wapenen M1948

Bij de inhuldiging van 1948 droeg de Koning van Wapenen een hofkostuum dat op de volgende punten afwijkt van dat van 1898:

Heraut van Wapenen M1898

Foto Heraut van Wapenen. Jaar: 1948. Bron: Vorsten April 1983.

De kostuum van de Heraut van Wapenen wijkt af van de gebruikelijke hofkostuums. Het kostuum is gemaakt naar voorbeeld van een heraut uit de zestiende eeuw. De kleuren zijn die van het Koninklijke huis: nassaublauw en oranje. Het kostuum bestaat uit een nassaublauwe wambuis van velours chiffon met stroken met gele zijde. Dit moet de indruk wekken dat de zijden voering tussen de stof zichtbaar is. De randen zijn afgewerkt met goudgalon. De bovenmouwen zijn aan de bovenzijde bol van nassaublauw velours chiffon met gele zijden stroken en lange mouwen van gele zijde afgewerkt met een rand van witte geplooide katoen. Bij de wambuis hoort een losse witte geplooide en gesteven molensteenkraag. De wambuis wordt gesloten met negen platte vergulde knopen met klimmende leeuw. Bij de manchetten zijn drie kleine platte vergulde knopen aangebracht. Bij de wambuis wordt een korte pofbroek met korte pijpen gedragen van eveneens nassaublauw velours chiffon met stroken gele zijde. De broek wordt onder de knie gesloten met een bies van goudgalon en een kleine vergulden gesp. Daarbij worden gele zijden kousen gedragen in schoenen van nassaublauw velours chiffon met lederen zolen. In plaats van de schoenen worden ook hoge soepelen laarzen van naturelkleurig leer met vergulde stersporen gedragen.

Over de wambuis komt een tabberd van nassaublauw velours chiffon met op de borst, rug en schouders het geborduurde Rijkswapen. De tabberd is afgewerkt met een rand van goudgalon en goud franje.

Het hoofddeksel is een bonnet van nassaublauw velours chiffon met een rand van goudgalon en een witte veer.

Foto wambuis heraut. Kleermaker: Morawski, J., Utrecht. Jaar: 1898.

Foto tabberd met penning heraut. Kleermaker: Morawski, J., Utrecht. Jaar: 1898.

De heraut is gewapend met een verzilverde rapier in een met nassaublauw velours chiffon overtrokken schede. In de kom van de rapier is het Rijkswapen verwerkt. De rapier wordt gedragen aan een rood lederen ceintuur met goudgalon met oranje bies langs de randen.

Foto rapier heraut. Jaar: 1898.

Als tekenen van zijn waardigheid draagt een heraut een:

Bij het kostuum draagt de heraut suede handschoenen met stijve kappen.

Beschrijving borduurwerk

De rok van de Koning van Wapenen is voorzien van goud borduursel volgens onderstaande tekening op de kraag en de opslagen, bestaande uit randen (trekken) matte cantille, passé en geslingerde pailletten. De buiten rand is van cantille, dan een rand passé en vervolgens twee randen pailletten, één passé, twee cantille, één passé, twee pailletten, één passé en één cantille.

Borduursel opslagen en kraag kostuum Koning van Wapenen
Tekening van borduurwerk opslagen en kraag kostuum Koning van Wapenen.

Bronnen